Köpeklerde kulak iltihabını önlemek için neler yapılmalı?

Köpeklerde kulak iltihabı sıklıkla karşılaşılan problemlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Köpeğinizin anatomik yapısı, metabolizma düzeyi ve günlük alışkanlıkları kulak iltihabına yatkın olmasına neden olabilir. Köpeklerde kulak enfeksiyonunu önlemek için bazı yöntemler bulunuyor. Ancak eğer köpeğinizde kulak iltihabı sezdiyseniz hiç vakit kaybetmeden bir veteriner hekime başvurmanızı tavsiye ediyoruz. Köpeklerde kulak iltihabı tedavi edilmediği takdirde orta kulak iltihabı veya kulak zarında hasarlara sebep olabiliyor. Bu da zaman içerisinde köpeğin duyma kaybı yaşamasına neden olabiliyor. Bu yüzden kulak enfeksiyonları konusunda erken müdahale önem taşıyor. Peki köpeğinizin kulak iltihabı olduğunu nasıl anlarsınız ya da minik dostunuzda kulak iltihabını önlemek için neler yapabilirsiniz? 

Köpeklerde kulak iltihabı nasıl anlaşır?

Köpeklerde kulak iltihabı bazı davranışlarla ve belirtilerle kendini belli ediyor. Genellikle devamlı başını sallayan, başının bir yana sürekli eğik olan, huysuzlanan, kulak çevresine temas edildiğinde çok fazla tepki veren köpeklerde kulak iltihabı olduğu görülüyor. Öte yandan köpeğin kulağında siyahtan kahverengiye dönük renkte bir akıntı, buna eşlik eden kötü koku, kulakta ya da kulak etrafında şişlik, kızarıklık, ateş, ishal gibi belirtiler kulak enfeksiyonu belirtileri arasında yer alıyor. Kulaktaki iltihap dış, iç ya da orta kulak yolunda oluşabiliyor. Genelde iç ve orta kulak yolundaki enfeksiyonlar şiddetli ağrılara sebep oluyor.

Köpeklerde kulak enfeksiyonunu önlemek için yapılması gerekenler

Köpek kulak iltihabı tedavisi enfeksiyonun önlenmesinden daha zor olduğu için köpeklerde kulak iltihabının nasıl önleneceği konusunda bilgi sahibi olmak gerekiyor. Köpek sahipleri özellikle bu konuda dikkat ederlerse daha büyük sorunların önüne geçmiş oluyor. Kulak enfeksiyonunun önlenmesi için yapılabilecekleri minik dostunuzun periyodik bakımına ekleyerek olası problemlerin önüne geçebilirsiniz. 

  1. Köpeklerde kulak iltihabının nedenleri belirlenmeli
OKUMALISIN!  Bahis Oynarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Köpeklerde kulak enfeksiyonu oluşmasını engellemek amacıyla kulak iltihabına neden olan hususları bilmek gerekiyor. Köpeklerde kulak enfeksiyonu sebepleri arasında alerji, hormonal bazı hastalıklar, bağışıklık sistemi hastalıkları ve tümörler bulunuyor. Kulak iltihabı genellikle alerjilerden kaynaklanıyor. Ciltteki alerjiler rahatsızlık yaratıyor ve cilt ısısını arttıyor. 

Geniş kulaklı köpeklerde kulakta kalan bakteriler ve mantarlar zamanla çoğalarak iltihabı arttırmaya neden oluyor. Çevresel alerjenler de enfeksiyona sebep olabiliyor. Bu noktada köpeğin neye alerjisinin olduğunun iyi bilinmesi ve onlardan uzak tutulması gerekiyor. Bu sayede kulak iltihabı riski en aza indirgenebilir. 

  1. Köpeklerin kulaklarının kuru tutulmasına özen gösterilmeli

Bakteriler özellikle sıcak havalarda çoğalmaya eğilimli oluyor. Bu nedenle sıcak havalarda ya da nemli ortamlarda köpeklerin kulaklarındaki bakteriler çoğalarak petri kabı görevi görüyor. Özellikle büyük kulaklı köpeklerde kulak iltihabı daha yaygın olarak görülüyor. Nem içeride kaldığı için zamanla bakteriler orada çoğalıyor. Özellikle bu tür kulak enfeksiyonu oluşumuna yatkın olan köpeklerin kulaklarının tamamen kuru olduğuna dikkat edilmesi gerekiyor. Sıklıkla yıkanan köpeklerin kulaklarının kuru olmasına özen gösterilmesi gerekiyor. Banyo işleminden önce köpeğin kulağına pamuk yerleştirmek de bu konuda bir önlem olabilir. Banyo işleminden sonra da köpeğin kulağının iyice kurulanması gerekiyor. Kadıköy pet kuaförü bu konuda size yardımcı olabilir.

  1. Periyodik olarak kulak bakımı yapılmalı

Köpeklerde kulak enfeksiyonunu engellemek amacıyla alınabilecek önlemlerden biri de kulak temizliği olarak karşımıza çıkıyor. Köpeklerin kulakları periyodik olarak temizlendiğinde kulak enfeksiyonu büyük ölçüde düşüyor. Ancak bu noktada dikkatli olmak gerekiyor. Köpeğinizin kulağına kulak çubuğu veya pamuk sokmak kirleri daha derine iterek kulak zarının zarar görmesine neden olabiliyor. Bu yüzden kulak kanalına bir cisim sokularak kulak temizliği yapılması pek önerilmiyor. Bir kadıköy pet kuaföre başvurarak köpeğinizin kulak temizliğini profesyonel bir biçimde yaptırabilirsiniz. Bu sayede köpeğinizi olası kulak enfeksiyonlarından koruyabilirsiniz. 

  1. Gıda takviyeleri alınmalı
OKUMALISIN!  Aile Terapisti Nedir? İzmir Aile Terapisti

Kulak iltihaplarını önlemenin bir yolu da gıda desteklerini tercih etmek oluyor. Ancak bunları kullanmadan önce mutlaka köpeğiniz için uygun olup olmadığını öğrenmeniz gerekiyor. Alerjilerin sebep olduğu kulak enfeksiyonları için Omega 3 yağ asitleri öneriliyor. Omega 3 yağ asitleri hem enfeksiyon oluşumunu önlüyor hem de var olan enfeksiyonları hafifletiyor. Bu konuda diğer öneri ise probiyotikler oluyor. Probiyotik destekler sayesinde sindirim sistemi dengeleniyor. 

Köpeklerde kulak iltihabı nasıl olur?

Köpeklerde kulak enfeksiyonu yaygın olan problemlerden biri olsa da bunun önüne geçmenin birçok yolu var. Köpeklerin kulaklarında sürtünme, çizilme ve kafa sallama davranışı ile baş gösteren belirtilerin yanında kulakta şişme, kızarıklık ve kötü koku hissedilebilir. Bu belirtiler fark edilip dikkate alındığında erken müdahale ile iltihapların önüne geçilebilir. 

Köpeklerde kulak iltihabı tedavisi nasıl yapılır?

Köpekler insanlara kıyasla kulak enfeksiyonuna daha yatkın canlılardır. Çünkü kulak kanallarının şekilleri buna müsaittir. Enfeksiyon oluşması halinde veteriner hekimler solüsyonlar kullanarak iltihabı iyileştirmeye yönelik tedaviler uygular. Ortalama bir iki hafta içerisinde tedavi yanıt verir ve iltihaplı bölge iyileşir. Ancak eğer iltihabın altında yatan sebep farklı ise tedaviler daha uzun sürebilir. Kimi köpekler için kulak enfeksiyonu kronik bir rahatsızlık haline gelebilir. Bu nedenle yukarıda sıralanan önlemlere uyulması ve köpeklerin kulak temizliğine özen gösterilmesi tavsiye edilir. 

Kadıköy pet kuaförü için Mika’yı tercih edebilirsiniz.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Henüz Oylanmamış!)
Loading...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir