WordPress temel kodlar yazı serisinde her bir başlığı tek bir kodu anlatmak yerine bir nebze de olsa kategorize etmek istedim. Bu başlıkta WordPress içeriklerinde kullanılabilecek kodlardan bahsedeceğim. Bunlar nelerdir? Örneğin yazının hangi kategoride olduğunu gösteren, yazıdaki etiketlerin ne olduğunu gösteren kodlar.
Yazının ID Numarası Kodu
Bilindiği üzere her sayfanın, her yazının hatta her kategorinin bir ID’si bulunmaktadır. Eğer yazılarınızın ID’sini sayfanızda göstermek veya benzer bir işlem yapmak istiyorsanız yukarıdaki koddan faydalanabilirsiniz. the_ID ile içeriğin sadece ona ait olan numarasını göstermiş veya işleme sokmuş olursunuz.
Yazı Başlığı Kodu
İçeriğinizin başlığını göstermek istediğiniz yere gelip yukarıdaki php kodunu yapıştırmanız dahilinde içeriğin başlığı yazdırılmaktadır. Örneğin h1,h2 gibi etiketlerin içine yazarak içerik ismini başlık etiketleri ile de kullanabilirsiniz.
Sayfa Adresi Kodu
| <?php the_permalink('') ?> |
İçerik sayfanızda thumb görseline link vermek isterseniz veya başlığınıza tıklanılmasını, ona da link verilmesini istiyorsanız Permalik kodunu kullanabilirsiniz.
Kategori Adı Kodu
| <?php the_category(', ') ?> |
İçeriğinizin hangi kategoride olduğunu göstermek için kullanabilirsiniz. Genellikle yazının üst kısmında başlığın altında yer alan satırda bulunan bu olayı isterseniz yazı altına veya farklı bir yere de yerleştirebilirsiniz. Tamamen size ve temanızın konseptine bağlı.
Yazı Tarihi Kodu
| Tarih : <?php the_time('F j Y'); ?> - Saat : <?php the_time('H:i:s'); ?> |
Bu kod ile içeriğinizin hangi tarihte ve hangi saatte yayınlandığını kullanıcılara gösterebilirsiniz. Eğer saat kısmını göstermek istemiyorsanız “- Saat : <?php the_time(‘H:i:s’); ?> ” bu kısmı silmeniz yeterli.
Yazı İçeriği Kodu
| <?php the_content(''); ?> |
En temel kod olarak nitelendirebiliriz. Yayınladığınız yazının gözükmesini sağlayan koddur. İçeriğinizi çeker. Eğer dosyaları düzenlerken content kısmını silmişseniz, bu kod işinize yarayacaktır.
Yorum Sayısını Gösterme Kodu
| <?php comments_popup_link(__('Yorum yapılmamış'), __('1 yorum yapılmış'), __('% yorum yapılmış'), '', __('Yorumlara kapalı')); ?> |
Eğer sitenizde yorum sistemi aktif ve bir yazınıza kaç yorum yapıldığını içeriğin ilgili alanında göstermek istiyorsanız yukarıdaki satır işinizi görecektir. Kendinize göre özelleştirebilirsiniz.
Yazı Düzenleme Kodu
| <?php edit_post_link(); ?> |
Son olarak yazı düzenlemeden bahsetmek istiyorum. Eğer sadece yönetim paneline girip oradan ilgili yazıyı bularak düzenleme işlemi yapmak istemiyorsanız yukarıdaki kodu ekleyerek, içerikler üzerinden direkt erişim sağlayabilirsiniz. Fakat birkaç yıl önce gelen güncelleme ile admin barına bu özellik otomatik olarak eklendi. Eğer admin barı kullanmıyorsanız işinize yarayabilir.
Tema düzenlemelerinde yazıya zengin bir görünüm katılması ve işlevsel hale getirilmiş content page’ler için vazgeçilmez kodlar için iyi bir liste olmuş. WordPress kodları yazın sayende çok kişinin aydınlanacağından eminim, teşekkürler 🙂